Videotræning

MED DISSE SIMPLE TIPS OG TRICKS KAN DU SENDE LIVE HJEMME FRA STUEN (OG STADIG LIGNE EN STUDIEVÆRT).

Det kræver øvelse af blive tryg foran et kamera.

I samarbejde med Teknologipagten producerede vi 5 videotræningsfilm til Big Bang konferencen tilbage i 2021. Det var året, hvor Corona ramte. Big Bang satsede hele butikken, og afviklede en 100% virtuel konference med mere end 1400 deltagere. Vi havde oprettet studier på 4 lokationer, til liveafvikling af workshops, oplæg, talks, etc. Men der var mange, som var forhindret i, at komme på lokation, og i stedet skulle de deltage fra deres egne hjem. 

Online og LIVE afvikling var nyt for mange, og derfor ønskede man at klæde deltagerende så godt på, som vi nu kunne. Det blev til disse videotræningsfilm. 

Teknologipagten finansierede og CPHLIVE eksekverede. Jeg, Fia Højsleth, var underviser på alle film. Jeg har baggrund fra teaterverdenen, er uddannet kaospilot og har haft en plads foran kameraet i mange år. Det er ikke ‘rocket science’ der deles med jer. Det er oftest de simple greb, som man altid glemmer. Mine tre bedste råd til dig er: 

1. Føl dig tryg med teknikken

2. Slap af foran kameraet

3. Tag det roligt

God fornøjelse. 

Tip 1: Forberedelse gør mester.

1. Sørg for at forbered din stemme og stemmelege. 
Har du ikke varmet din stemme op, vil du virke træt og uoplagt. Du kan forberede din stemme ved at bevæge tungen rundt i munden og siger nogle lyde, både høje og dybe toner. Det kan føles akavet at gøre, men det er det hele værd.

 2. Husk at tjekke linket minimum et kvarter før. 
Det er vigtigt, at deltagere ikke venter på dig. Derfor skal du forsøge at logge på i god tid. Jeg gør det selv, altid dagen før. Du brænder igennem, hvis du kommer forkert igang allerede fra start. Lav en regel om at være på min. 15 min før, når det er dig der er hovedpersonen. 

3. Læs agenda og invitation igennem.
Det er vigtigt, at være mentalt forberedt. Derfor skal du læse agenda og andet tekst igennem kort tid før du deltager. Om muligt er det en god idé at læse op på mødedeltagere. Det sikre at dit mind-set er det rigtige sted. 

4. Stræk kroppen.
Kom ned i kroppen, og giv den positiv energi. Det kan du gøre ved, at strække eller ryste din krop inden du går på. Træn din øjenkontakt med kameraet.

Som du fornemmer, er en stor del af forberedelsen kropslig. Det er du nok ikke vant til. Vi har en tendens til at putte meget energi og fokus på indholdet. Det SKAL vi også – men vi må ikke glemme kroppen. Dit budskab brænder først igennem, når deltagere mærker det på sind og krop. Du skal fange hele deres opmærksomhed. 

Tip 2: Sørg for at opsætning med din computer er optimal.

I denne video får i tips og tricks til, hvordan i skinner igennem foran en computer skærm. Vi har fokus på opsætning fra hjemmet. 

Her får du nogle tips til opsætning:

1. Placer kameralinse i øjenhøjde.
Det er vigtigt, at skabe nærvær og holde øjenkontakt. 
Men hvordan skal opsætningen være, så man har optimal øjenkontakt? Få kameralinsen i din computer op i øjenhøjde ved at stille computeren på f.eks. en stak bøger.

2. Fremhæv dit ansigt med naturlig belysning.

Hav ansigtet rettet mod et vindue og dermed undgå at sidde med vindue i baggrunden. Lyset må gerne komme direkte på dit ansigt, så man tydeligt kan se dig. Har du ikke meget naturligt lys, så brug gerne en lampe. Kan deltagerne ikke se dig, kan de hurtigt miste koncentrationen. 

3. Vær bevidst om din baggrund.
Hvad er det for en stemning du gerne vil skabe? Er det minimalistisk skal du have en hvid væg, er det hygge kan du bruge planter, skal de være videnstungt kan du bruge en bogreol. Sørg for at baggrunden ikke larmer for meget, da det kan fjerne fokus fra dig og dermed indholdet. 

4. Det er ikke helt ligegyldigt, hvad tøj du har på.
Tøj kan nemlig forstyrrer. Derfor anbefaler jeg, at du tager noget ensfarvet tøj på. Er du til mønstre og farvespil, så undgå, at tage tøj på der er små mønstre. Det kan skabe forstyrrelse i billedet. 

5. God lyd er altafgørende.
Lyd er det vigtigste, når man optager eller sender live fra hjemmet. Er der dårlig lyd, bliver deltageren irriteret og ufokuseret.
Brug ikke computerens mikrofon. Køb i stedet et headset der har en indbygget mikrofon. 

 

Tip 3: Sådan skinner du 100% igennem foran kameraet.

Du har på dette tidspunkt sikkert deltaget i en del online møder. Her har du både haft positive og negative oplevelser. I denne video vil du få tips og tricks til, hvordan du skinner igennem foran kamera, og på den måde skabe en god digital oplevelse. 

1. Stå op.
Stå gerne op, da det giver dig mere bevægelig frihed. Du kan også nemmere bruge din arme. 

2. Overdriv dit kropssprog.
Vær endelig ikke bange for at overdrive dine kropsbevægelser. Det opleves slet ikke så voldsomt for deltageren. Se dig selv som en skuespiller.

3. Understøt pointer med arme.
Brug din arme aktivt til at understøtte dine pointer. Sørg for at din stemmeføring ikke er for hurtig, og at du taler artikuleret. 

4. Hold øjenkontakt.
Kig direkte ind i kameralinsen. Ved at gøre dette får deltageren øjenkontakt med dig. Derfor skal du placerer dine noter så tæt på skærmen som muligt. Herved føles det mere naturligt at skifte mellem noter og kameralinsen. 

Tip 4: Sådan faciliterer du et ONLINE møde.

Her får du nogle anbefalinger til, hvordan du bedst faciliterer et online møde. 

1. Kend dit platform.
Undersøg det valgte platform, som du faciliterer på. Hvad er det for nogle muligheder der er? Hvad er begrænsningerne? Brug disse aktivt og bliv så tryg i det, så du bruge dette aktivt i mødet. 

2. Formuler nogle digitale regler.
Formålet er, at hjælpe deltagere med at forstå, hvordan man begår sig i et digitalt møde. Hvordan får jeg ordet? Hvordan stiller jeg et spørgsmål? Må jeg afbryde? Husk at del reglerne med deltagerne på forhånd, så de kan forberede sig. Jeg anbefaler, at du deler dem i kalenderinvitationen.

3. Skab ro.
Skab en rolig atmosfære, hvor stilhed ikke opleves som akavet, men tid til at fornemme hinanden. Det er ikke så nemt at fornemme hinanden online som fysisk, og derfor er det vigtigt, at du, som facilitator, giver plads til det. 

4. Fortæl hvad der sker.
Der vil altid være udfordringer ved online møder. Nogle der ikke kan komme på, nogle der ikke muter etc. Alle disse små ting er med til at opbygge en irritation ved deltagerene. Derfor er det vigtigt, at du italesætter udfordringerne, og hjælper de respektive deltager med at oprette deres fejl.

Tip 5: Idéer til hvordan du engagerer online deltagere.

Du skal tænke inddragelse hver 8. minut i online møder. 
Her får du tips til:
1) Hvordan du skaber dynamik i dit oplæg.
2) Hvordan du inddrager deltageren 

1) Hvordan skaber man dynamik i et oplæg?
Sørg for at tænke skift ind. Men hvad er det? Det kan være, at du viser et billede eller videomateriale. Ja eller du skifter ved at rykke din computer et nyt sted hen. Det vigtigste er at der sker noget nyt, således du opretholder deltagerens nysgerrighed. Dette er relevant ved møder over 25 min.

2) Hvordan inddrager man deltagere?
Der er mange måder at inddrage deltagere på. Det kan være polls, spørgsmål, håndsoprækning, dialog etc. Det ultimativt vigtigste er, at du sørger for at bruge denne viden til noget. Inddragelse skal være relevant, ellers bliver deltageren egentligt bare irriteret over, at du spilder deres tid med sådan et gimmick. Vi anbefaler, at du giver mulighed for inddragelse, hver 8. minut. Det kan være simple greb som, at bede deltagere om at sende et like på, at de er med. 

Sig hej til Fia

Partner, Processpecialist

Vi er altid klar på en snak, uanset hvor du er i din proces. 
Så giv mig et kald hvis du vil have et indspark til, hvordan du bedst kommer videre, eller høre om dine tekniske muligheder indenfor medieproduktion.
Telefon : +45 29435838
Mail : fia@cphlive.dk